Kim Kardashian, move over

Iedereen waant zich tegenwoordig een celebrity. Tenminste, dat is wat cynici zeggen over al die narcistische jonge mensen die hun gelukzalige momenten en gezichtsuitdrukkingen vastleggen op social media. Wij, twee meiden die liever naar de selfies van anderen kijken, namen de proef op de som. Hoe is het om in de social media schijnwerpers te staan? Om te voorkomen dat de eventuele faam naar onze bol stijgt, kijken we ook een week niet in de spiegel… 

Charley bespreekt hieronder haar bevindingen.

bonjourtoutlemonde

Het selfie festijn

Bij het plaatsen van elke selfie twijfelde ik of ik hem wel moest plaatsen. Was dit niet aandachttrekkerij? Wilde ik opscheppen, ‘kijk eens hoe knap ik ben?’ Overtreft deze de vorige nog wel, krijg ik met deze meer likes. En lijk ik wel op de persoon die op de foto staat?

Die stress houdt aan na het plaatsen van de foto. Daarom log ik elke keer pas 3 uur later na het plaatsen van de foto weer in. Phieuw, veel meer likes dan verwacht.

Vooral de likes van een Orlando Bloom look a like die mij zijn telefoonnummer gaf maakte me blij. In het echte leven ging ik rechterop lopen en meer glimlachen als ik over de straat liep. Die likes voelden als een bevestiging dat ik er goed uit zie. Volgens anderen dan.

Ik ging nog vaker in de spiegel kijken. Zat mijn haar en make-up nog wel goed?

Ik kreeg na het posten van elke selfie een korte egoboost. Mijn zelfvertrouwen nam voor een dag of twee toe na al die likes. Maar daarna nam het ook net zo snel weer af. De selfies gaven immers de meest voordelige versie van mezelf weer – haar en make-up op zijn best en vanaf de juiste kant gefotografeerd. De gedachte dat ik in het echt zou kunnen tegen vallen – bij een date met die leuke man bijvoorbeeld – maakte me heel onzeker.

Na de derde selfie vond ik het wel genoeg met dat aandacht trekken. Dat gepoch met uiterlijk voelde oppervlakkig. Ik plaatste een foto zonder make-up en een dikke knipoog – die ook weer meer likes ontving dan verwacht. Selfies, echt niets voor mij.

Social media en de spiegel vermijden
Normaal refresh ik mijn Facebook pagina een paar keer per uur. Heel vermoeiend. Ik voelde me écht ontspannen toen ik een aantal dagen geen social media gebruikte, ik merkte dat ik veel rustiger was. Ik dacht: als mensen me nodig hebben, dan bellen ze maar. Ik miste die prikkels niet en ging met veel meer aandacht aan het werk.

Voorheen vergeleek ik het leven van anderen met het mijne op Facebook – mijn leven was vergeleken met die mensen die elke dag een feestje leken te hebben of een festival bezochten saai en nutteloos. Nu kon dat niet. Ik ging op zoek naar andere vrijetijdsbestedingen als een interessante film kijken of boek lezen en besefte dat niet elke dag een hoogtepunt hoeft te zijn. Toen ik me weer inlogte op Facebook was ik dit mooie inzicht weer kwijt.

Foto’s bekijken van andere mensen mis ik eigenlijk wel. Gênante feestfoto’s, oude klasgenoten of gewoon mooie mensen.

Ik zocht meer contact met vrienden en familie op in real life. Veel gezelliger en ‘echter’.Ook ging ik op zoek naar nieuwe contacten. Met trillende handjes stuurde ik de Orlando Bloom look a like een berichtje of ‘ie zin had om wat te drinken…

De spiegel is niet de vermijden. Is er niet een raam waar je een glimp van jezelf opvangt, dan is er wel een etalageruit, een telefoonscherm of de onderkant van een koekblik. Ik had geen behoefte om mezelf te bewonderen, maar ik wilde gewoon even kijken of mijn haar, make-up en kleding nog oké zat. Dat ik dat niet kon maakte me dat ik me onzekerder voelde.

Conclusie?

Voor mij is wel duidelijk: vanaf nu trek ik me terug door meer afstand te nemen van social media. Veel likes geven je weliswaar een egoboost maar die is van korte duur. Enne, die spiegel heb je gewoon nodig. Want er zijn dus mensen die het niet tegen je zeggen dat je je mascara op je neus hebt gesmeerd.

Benieuwd naar de resultaten van mijn redactiegenootje Christel en het oordeel van gezondheidspyscholoog Martin Appelo? (En hoe het afliep met de Orlando look a like?) Check het blad!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s