In gesprek met powervrouw Elesha Turner

Binnenkort lees je in REAL alles over diversiteit in de mode, (sociale) experimenten en powervrouwen. Één van de powervrouwen die wij spraken is Elesha Turner. In 2013 kwam ze erachter dat ze botkanker had. Om haar been te redden, kreeg ze een metalenprothese. Daardoor heeft ze een groot litteken op haar been en moet ze met krukken lopen. Ondanks haar lichamelijke beperking lukte het Elesha om model te worden en is ze nu een inspiratie voor alle vrouwen met een handicap. Lees hieronder het interview met Elesha.

Elesha Turner

Hoe kwam je erachter dat je kanker had?
“In juli 2013 kreeg ik te horen dat ik een tumor op mijn bot had. Ik ging naar de dokter en vertelde dat ik een knobbel op mijn knie had en dat het steeds pijnlijker werd om te lopen. De arts maakte een röntgenfoto en zag daardoor dat ik botkanker had. Om mijn been te redden kreeg ik metalen prothese.”

Dat moet vast heel zwaar voor je zijn geweest. Hoe was het revalideren voor je?
“Het herstellen na de operatie was heel moeilijk. De pijn maakte het bijna onmogelijk om te lopen. Tijdens mijn driemaandelijkse controle zagen de artsen dat de prothese in mijn dij was losgegaan, waardoor het bewoog in mijn been. In juni 2014 werd ik opnieuw geopereerd. De revalidatie daarna was opnieuw erg pijnlijk. Na de ingreep was ik voor een lange tijd ziek. Het leek eeuwig te duren voordat mijn lichaam aan mijn nieuwe been gewend was. Ik moet nog steeds met krukken lopen omdat mijn been snel pijn doet. Maar iedere dag ben ik dankbaar dat de chirurgen mijn been konden redden.”

Zal je altijd met krukken moeten lopen?
“De mogelijkheid om zonder krukken te lopen, wordt met de tijd steeds groter. Op het moment doet het nog steeds pijn om te lopen, maar mijn been wordt langzaam maar zeker steeds sterker. Dat ik nog pijn in mijn been heb, komt omdat ik littekenweefsel in mijn bovenbeen heb waar de prothese vast zit. Ik moet nu vooral veel geduld hebben en mezelf niet onder druk zetten door bijvoorbeeld grote stukken te lopen.”

Heeft het lang geduurd voordat je weer goed in je vel zat?
“Dat duurde nog best lang. Ik moest erkennen dat ik niet alleen als fysiek, maar ook als persoon was veranderd. Na de operatie moest ik mezelf volledig accepteren om te kunnen revalideren en verder te gaan met mijn leven. De founder van Models of Diversity (MOD), Angel Sinclair, heeft me daar heel erg mee geholpen door me aan te moedigen.”

Hoe kwam je in contact met MOD?
“Mijn tante zag een artikel in een tijdschrift over MOD. Ze vond het een goed idee als ik me daar meer in zou verdiepen. Ik zag dat ze een workshop hielden om zelfverzekerd te zijn in je lichaam. Ik nam contact met hen op, omdat ik aan mijn zelfvertrouwen wilde werken. En van het een kwam het ander. Ik heb heel trots dat ik ambassadeur ben van MOD. Ik vind het geweldig dat ik mee mag helpen om meer variatie in de mode-industrie te krijgen.”

Hoe behandelen ‘gewone’ modellen je?
“Ik liep eens een show waarbij ik het enige model was dat een handicap had. De mannequins vroegen me hoe het mogelijk was dat ik met krukken over de catwalk kon/mocht lopen. Ik voelde me daardoor een beetje somber, maar toen ze zagen wat ik kon, was dat gevoel snel over. Verder heb ik het geluk dat alle modellen altijd heel vriendelijk tegen me zijn.”

Voel je je weleens bevooroordeeld door je handicap?
“Over het algemeen in mijn dagelijks leven niet. Maar als ik kijk naar de media, heb ik dat gevoel soms wel. Er is zoveel wat moet worden veranderd. Mensen in alle maten, vormen, etniciteiten en handicappen moeten in de media vertegenwoordigd worden

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Ik wil mijn studie psychologie afmaken en verder gaan als model bij MOD.”

In REAL lees je meer over Elesha’s strijd voor meer diversiteit in de media.

Beeld: Alex Whightman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s